1a advent!

När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas
att fira få advent




Ja i år står regnet i backen och vinden stormar som aldrig förr. Höstväder skulle man kunna kalla det, mycket tråkigt för jag längtar efter lite snö.

Imorgon ska vi ta en tur till Karlstad för att inhandla de sista julklapparna, skönt att slippa tänka på det!

KÄRLEK / Erika

24/11 -11

31+0, v 32, 62 dagar kvar till BF

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.


31+0


KÄRLEK / Erika

Mattips!

Idag gjorde vi en maträtt som var RIKTIGT god!

Kyckling med bacon och ostsås!

4 kycklingfiléer
1 msk Arla smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pkt bacon, ca 140 g
3 dl Kelda® Pastasås Mild ost

Jag skar kycklingen i små bitar och stekte den, kryddade med salt och peppar. Sedan knaperstekte jag bacon och lade upp på varsin tallrik. Kycklingen la jag i ostsåsen (jag köpte Keldas pastasås nånting) värmde på såsen tillsammans med kycklingen.

Under tiden så hade jag klyftpotatis i ugnen. Ja och sedan serverades maten, det som tog längst tid var potatisen som var i ugnen i 25 min.

Receptet kommer från Arla

KÄRLEK / Erika

22/11 -11

Idag kom äntligen mitt broderi, så ni kan ju gissa vad jag pysslat med idag ;-)

Till en början gick telefonen varm till mamma, för att försöka komma på hur man börjar. Detta hade hon stenhård koll på och det var ju en väldigt stor tur för mig. Hade aldrig kommit igång om inte hon hjälpt mig, när jag väl startat så gick de hur bra som helst. Dock är det väldigt pilligt och små rutor, skulle såhär i efterhand kanske valt ett broderi med lite större rutor. Har en deadline innan det ska vara färdigt, december 2012 :-P

Den broderar jag!


KÄRLEK / Erika

Längtar...

Mamma och pappa längtar så himla mycket efter dig grynet, nu får det gärna bli januari!

Idag gjorde vi fiskgratäng, det är riktigt gott.

Såhär gör man:

Man tinar ett fiskblock, torsk använder vi.

Sedan har man lite smör i en ugnssäker form, lägger i fisken och saltar. Sedan drar man över alu. folie, in i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Idag var vår fisk genomfrusen, tror vi hade den inne i 30-40 min gick hur bra som helst det med.

Ja sedan ska man ha potatismos, man kan ta pulvermos men hur gott är det? Så gör eget mos, koka potatis, tillsätt lite smör och mjölk, kör med elvispen. Krydda sedan efter smak med salt och vitpeppar.

Sedan ska man göra en dillsås: då tar man 2 msk smör som man smälter i en kastrull, vispa ner 3 msk mjöl och sedan 4 dl mjölk (låt koka lite) Sedan smaksätter du med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar, 1 dl finhackad dill (finns dill på burk med, då behöver man inte ha 1 dl).

Ta ut fisken efter angiven tid, häll av det blöta som kan bli. Lägg mos runt fisken och häll sedan över dillsåsen över fisken och moset. Sedan avslutar du med att strö 1 dl ost över och in i ugnen på 250 grader tills osten fått färg.

Mycket gott och enkelt!

KÄRLEK / Erika

Nu!!!

Har vi i stortsett bestämt oss för vad våran dotter ska heta, lite smådetaljer kvar bara ;-)

MEN, vi ska väl försöka luska ut ett pojknamn också ifall det skulle komma ut en pojk! Blir det en pojk ska han iaf heta Algot i mellannamn, efter min älskade och saknade morfar!

Idag ska vi baka lussekatter, jag orkar inte hålla mig längre. Det är ju så gott!

KÄRLEK / Erika

Namnval...

Jag tycker alla lätt som en plätt fyller sina namnlistor över fina namn. Vi däremot har lyckats komma överens om 3 st namn som vi båda gillar. Ja och av de 3 namnen har vi inte ens i närheten utav samma favorit :-P

Vi ska få en liten flicka och nu vill jag att ni ger mig/oss massa olika förslag på flicknamn! Så vi kan få lite idéer annars lär ungen få heta grynet!

KÄRLEK / Erika

17/11 -11

v 31, 30+0, 69 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

30+0

KÄRLEK / Erika

16/11 -11

Idag har vi varit hos BM och kollat allt som ska kollas!

Förra gången 2/11:

SF-mått: 29.5
fosterljud: 150

Denna gång 16/11:

SF-mått: 33.5
fosterljud: 140

och nästa gång vi ska dit är den 30/11, ja om 2 veckor!

Idag är det bara 70 dagar kvar till beräknad förlossning! Förresten detta om jag skulle på ett extra ultraljud pga GBP var helt fel. Bara de som varit opererade mindre än ett år får ett UL i v 32, hon hade missat den biten.

KÄRLEK / Erika

15/11 -11

Idag var det sista gången på föräldrautbildningen och det har varit intressant i omgångar, tyckte både jag och maken. Kan säga att det blir jobbigare och jobbigare att ta sig fram, och eftersom att vi inte har någon bil finns det inte så många fler alternativ ;-) Just nu önskar jag att vi hade en bil att brumma fram i, ett litet sidospår. Iaf i mars någongång ska vi ha en efterträff, vilket ska bli roligt!

Imorgon är det dags för ett besök hos barnmorskan och då är vi i v 29+6, vi ska väl mäta och kolla som vanligt :-P Tänkte även försöka få mig en TENS-apparat, men det ska inte vara några problem.

För att avsluta med något som inte har med vårat lilla gryn att göra, så har vi idag köpt nya julgardiner till vardagsrummet. Nog för att vi redan har massa gardiner, men vi har inte 2 lika par och eftersom vi har 2 fönster behöver vi nästan ha det (tycker jag). Köpte även en riktigt fin stjärna som man ska hänga i fönstret, tyvärr hade sladdarna blivit restade så jag får köpa en någon annanstans ;-)

För er som inte vet så börjar det att närma sig 1a advent som iår infaller den 27 november. Äntligen börjar kylan komma och jag hoppas även att snön snart vill komma också!

KÄRLEK / Erika

Big Brother 2012!

Ja nu kan alla som vill söka till nästa års säsong utav Big brother 2012! Självklart så kommer jag följa det ;-)


Ja det var väl allt jag ville säga för nu ;-)

KÄRLEK / Erika


11/11 -11

Ja men visst jag skulle ju berätta vad jag varit i farten med. Hittade en sida på facebook en tjej som kallas sig för sockertôppen och syr barnkläder bland annat. Jag hade lite mailkontakt med henne igårkväll om en snuttefilt till våran ögonsten. Men vi är inte klara med mailkontakten än, så jag får hänvisa er till hennes FB-sida så får ni kolla in vad hon gör för något!

Sedan beställde vi lite saker till bebisen från Köp Barnvagn och är lika nöjd med webshopen som butiken de har i Karlstad. Betalade direkt via nätet på kvällen, på morgonen så var grejerna skickade och dagen efter kunde jag hämta ut det på utlämningsstället!

Idag är det 75 dagar kvar till beräknad födsel och det närmar sig med stormsteg. Så jag har en fråga till er som läser (om någon gör det), vad klarade ni er inte utan efter att eran bebis var född? Vad måste vi ha hemma?
Det är en stor djungel detta med att få barn och jag blir mindre klok efter varje dag som går!

KÄRLEK / Erika

imorgon...

återkommer jag med eventuellt lite roligare saker än vad som händer denna veckan i bebismagen ;-)

Har lite saker på gång till bebisen, som jag kanske kan tipsa er om! Men det tar vi imorgon, om jag inte glömmer bort vill säga!

KÄRLEK / Erika

10/11 -11

v 30, 29+0 eller 76 dagar kvar till beräknad förlossning

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

29+0

KÄRLEK / Erika

8/11 -11

Idag var vi på föräldrautbildning nr 2 utav 3, kul att träffa andra som ska ha barn runt den tiden vi ska ha ;-)

Ja annars har jag väl egentligen inte så mkt mer att säga, såg imorse att våra saker är skickade från Köp Barnvagn och har vi tur kommer de imorgon ;-)

KÄRLEK / Erika

7/11 -11

Idag har vi beställt bland det sista som vi behöver till bebisen, det enda som fattas är en babysitter. Vi har hittat en på leksaksaffären här i stan!

Vi behövde ett regnskydd till vagnen, så det fick bli ett från brio som vagnen kommer ifrån!



Självklart ska vårat gryn ha en mjuk och go filt! Har visat den innan ;-)



Sedan behöver vi nånstans att byta blöjor, och det ska vi göra på tvättmaskinen på denna fina skötbädd!



Och så blev det några nappflaskor också! Från Dr. brown!



Grejerna är köpta på Köp Barnvagn , där köpte vi också våran barnvagn som vi är mycket nöjda med. Får se om vi är lika nöjda med deras webbutik!

Har ett litet tips om en webbutik som säljer leksaker till bra pris och det vi beställde kom hem till oss väldigt snabbt! Bamba heter sidan och vi ska definitivt handla där igen!

KÄRLEK / Erika

Sugen!

Åhh, jag spanar varje dag inne på polarn & pyret efter en jubileumsfilt, jag lever på hoppet att det ska komma in en som någon ångrat att de köpt ;-)

Iaf det jag ville komma fram till är att de har en sååå fin mössa jag skulle vilja köpa till bebben! Jag får väl försöka bearbeta maken ;-) Eller ja jag kan ju iaf nämna att jag tycker den är fin, kan vara en bra start iaf!
Här kommer en bild på den :-D




KÄRLEK / Erika

6/11 -11

Helgen har vi spenderat nere i Grums hos mina föräldrar, vilket alltid är skönt men det är väldigt skönt att komma hem med ;-)
I fredags var vi en sväng i Karlstad och handlade lite kläder till bebisen, blev lite olika ränder från P.oP 2 bodys med tillhörnade byxa. Vi var också in en sväng på lindex och köpte en bamseklänning + strumpbyxor.

Under tiden vi var i Grums så kom jag helst plötsligt på att jag skulle brodera en julkalender till bebben i magen tills nästa år ;-) Så jag beställde ett broderi, så vi får väl se hur detta går. Tänkte jag skulle ha något att göra när jag inte orkar så mkt.


Fick bli en sådan ;-)

Helgen har några få timmar kvar och snart är det dags för en ny vecka. Tiden går så himla fort och idag är det bara 80 dagar kvar till beräknad födsel!

KÄRLEK / Erika

Polarn & pyret 35 år!

Imorgon ska jag och min man åka till Karlstad, vi ska kika in på p.op och titta på deras jubileumskollektion som de släppte 2 sept. Tills imorgon så är det också 35% rabatt på alla kläder som har ränder.

Delar från jubileumskollektionen!

Tycker detta är så fint :-D finns även i en till färg!


De klassiska ränderna och dessa är också superfina, finns med byxor till med!

Vi ska även försöka få tag i en go och mjuk filt. Vi har tittat på en spöket laban som det lutar åt.



Längtar så efter våran bebis <3

KÄRLEK / Erika

3/11 -11

v 29, 28+0 och 83 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

28+0

KÄRLEK / Erika

2/11 -11

Nu är det en ny månad, herregud vad tiden går fort.

Idag har vi varit hos barnmorskan för att mäta magen och lyssna på bebisens hjärtljud. Allt såg fint ut, även mitt järnvärde och järndepåer va perfekta.

v. 25
SF-mått 27
fosterljud: 148

idag v. 28
SF-mått: 29.5
fosterljud: 150

16 november ska vi tillbaka och hon skulle skicka en remiss på ett ultraljud som ska göras i v. 32. Detta ska göras för att jag är GBP-opererad, ska bli mysigt att få se våran fina bebis igen :-D

KÄRLEK / Erika

RSS 2.0